Başhemşire nasıl olunur? Soruları sağlık bilimleri fakültesinde okuyan ya da hemşirelik meslek liselerinde okuyan birçok kişi tarafından merakla araştırılmaktadır. Birçok kişi başhemşireliğin hem görev ve sorumluluklarını hem de Başhemşire maaşları 2022 yılında ne kadar oldu sorularını merak etmektedir.
Öncelikle başhemşirelik mesleğini sizlere tanıtarak ardından görev ve sorumluluklarını anlatacağız. Maaş bilgisi ve cinsiyet bilgisi kadar hangi bölümlerden mezun olmanız gerektiği hususunda da sizlere bilgiler aktaracağız.
Başhemşire Nedir?
Başhemşire nasıl olunur? Sorusuna geçmeden önce başhemşire nedir? Sorusu ile başlamak isteriz. Başhemşirelik, hemşireliğin 20 uzmanlık alanından bir tanesidir. Üst yönetime bilgi akışında bulunması gereken ve kendi sorumluluğunda çalışan ebe ve hemşirelerin titizlikle işlerini yapmalarını sağlayan bölümündeki tüm çalışmaları yöneten ve yürüten sorumlu kişidir.
Genellikle ekibini yönetmek için, hastaların güvenilir ve sağlıklı bir şekilde tedavilerinin tamamlanabilmesi için, eksiklik ve hataların düzeltilebilmesi için, bölümünün temiz ve hijyenik olabilmesi için, ekibini koordine edebilmek için seçilen sorumlu kişilerdir. Ayrıca başhemşireler acil durumlarda hastaya müdahale ederek sorumlu doktora bilgi vermekle görevlidir.
Devlette Başhemşire Nasıl Olunur?
Başhemşirelerin kıdemli bireyler olabilmesi ister istemez maaşlarını da etkilediğinden dolayı hemşire adayları da başhemşire nasıl olunur? Sorularını araştırmaktadır. Öncelikle sağlık bakanlığı tarafından son yapılan düzenlemelerle birlikte başhemşire ismi sağlık bakım hizmetleri müdürü olarak değiştirilmiş olsa da hastanelerde hala başhemşire ismi ile anılmaktadır.
Hem özel hastaneler de hem de devlet hastanelerinde başhemşire olabilme şartları da çalıştıkları kuruma göre değişiklik göstermektedir. Öncelikle devlet hastanelerinde başhemşire şartlarından bahsetmek isteriz. Üniversitelerin ebelik, diyetisyenlik ve hemşirelik bölümlerinden lisans mezunu olmak zorunluluğu bulunmaktadır. Bu bölümlerden mezun olduktan sonra başhemşirelik atamaları için çalışmalar yürütebilirsiniz.
Özel hastanelerde ise durum oldukça farklıdır. Genellikle özel hastanelerde hemşirelik meslek liselerinden mezun olmakta başhemşirelik için yeterli görülmektedir. Ancak mutlaka 5 yıl deneyimli olma şartı aranmaktadır.
Başhemşire Kaç Yıl Okur?
Başhemşire nasıl olunur? Sorusu ile birlikte merak edilen bir diğer soru ise başhemşire kaç yıl okumalı sorusudur. Başhemşirelik için özel bir bölüm bulunmamaktadır. Sağlık bilimleri fakültesinde ebelik, diyetisyenlik ve hemşirelik gibi alanlarda 4 yıllık bölüm bitirmek başhemşire olabilmeniz için yeterlidir.
Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi özel hastanelerde bölümünüzde lisans bölümü hemşire bulunmadığı takdirde hemşirelik meslek liselerinden mezun olmanız durumunda da başhemşire olabilme şansınız bulunmaktadır. Başhemşirelik tamamen ekip liderliği gerektiren ve proaktif düşünebilen insanların yapması gereken bir uzmanlık alanıdır. Tüm koordinasyonu sağlamak ve altında çalışan hemşire ve ebelerin işlerini güvenle ve titizlikle yapmalarını sağlamaktır.
Erkek Başhemşire Olur Mu?
Başhemşire nasıl olunur? Sorularında bir diğer merak edilen soru ise erkek başhemşire olur mu sorularıdır. Öncelikle hastanelerde genellikle kadın başhemşirelerin bulunması acaba erkek başhemşire kanunen mi olamaz sorularını gündeme getirmektedir.
Lakin böyle bir durum söz konusu değildir. Bu uzmanlık alanında herhangi bir cinsiyet ayrımı yapılmamıştır. Ancak erkek başhemşirelerden genellikle şikâyet geldiği için devlet hastanelerinde ağırlıklı olarak kadın başhemşire bulundurulmaktadır. Özel hastanelerde de bu sayı oldukça az olsa da devlet hastanelerine bakış erkek başhemşire oranı daha yüksek görülmektedir.
Başhemşire Maaşları
İnsanların daha iyi şartlarda yaşamak istemesinden dolayı başhemşire nasıl olunur? Soruları gündeme gelmektedir. Bunun en büyük sebebi ise uzmanlık alanına göre maaşların farklılık göstermesinden kaynaklanmaktadır. Hemen her hastane koşulunda alınan maaşlar değişiklik gösterse de insanlar ortalama olarak fiyatların neler olduğunu merak etmektedir.
Başhemşire maaşları için net bir rakam söylenemese de genellikle hemşirelerden 1,5 kat daha yüksek maaş aldıkları bilinmektedir. Özel hastanelerde ise bazen asgari ücretin biraz üstü verilirken çalışılan kuruma göre 20 bin TL’ye kadar maaş ödemeleri gerçekleştiği bilinmektedir. Ancak Başhemşire nasıl olunur diye merak edenlere ufak bir hatırlatma yapmak isteriz. Cerrahi hemşire, acil hemşiresi ve yoğun bakım hemşiresi gibi uzmanlık alanları çeşitlilik gösterdiğinden dolayı çalışılan bölüm ve kuruma göre bu fiyatlar değişiklik göstermektedir.
Doğru kariyer planlaması için en iyi içeriklerimize hemen ulaşın…
- HAYALİNİZDEKİ KARİYERE ULAŞMANIN YOLLARI
- PARAMEDİK NEDİR, NE İŞ YAPAR, MAAŞI NE KADAR?
- MÜKEMMELİYETÇİLİĞİ BIRAKMANIN YOLLARI NELERDİR?
- ÖZGÜVEN NEDİR?
- HAYATTAKİ HAYALLERİNİZE NASIL ULAŞIR VE BAŞARILI OLURSUNUZ