Kökeni Brezilya’ya dayanan, ağaç diplerinde yetişen yılbaşı çiçeği aslında bir kaktüs türüdür. Her bitki olduğu gibi bu bitki de sağlıklı kalmak ve çiçek açmak için belli şartların sağlanmasını ister. Bazı noktalara dikkat edildiğinde yılbaşı çiçeği zamanı geldiğinde çiçeklerini gösterecektir.

Yılbaşı çiçeği aralık sonu tomurcuklanmaya başlar ve ocak ayında çiçek açar. Bu sebeple bu ismi almıştır. Kırmızı, pembe, lila ve beyaz olarak çiçek verebilir. Yılda bir veya birkaç defa çiçek açabilir, eğer şartları yeterliyse bazen nisan ayında da çiçek verebilir. Zehirli olup olmadığı konusunun cevabı ise hayır, değildir. Evcil hayvanlarınız için sorun oluşturmaz.

Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Yılbaşı çiçeği bir kaktüs türüdür ancak bir çöl kaktüsü değil tropikal bir kaktüstür. Dolayısıyla nemi çok sevmeyen bir bitki değildir. Sulaması sıcak ve kuru yaz günlerinde haftada iki, serin kış günlerinde ise haftada bir olmalıdır. Dinlendirilmiş ve tortularından arındırılmış su kullanılması bitki için faydalıdır.

Direkt güneş almayan ancak aydınlık bir yerde durmalıdır. Güneş ışınlarının daha az etkili olduğu aralık ayından şubat ayına kadar bitki güneş ışınlarını direkt alabilir, diğer aylarda ise doğrudan almamalıdır.

Ortalama 20 derece sıcaklığı seven bu çiçeğin 13 derece altında yaşaması çok zordur. Çiçeğin bulunduğu ortam ortalama sıcaklıkta olmalı, fazla sıcak olmamalıdır.

Yılbaşı çiçeği bakımı konusunda saksı ve toprak şartları da önem taşır. Doğal, humuslu ve geçirgen toprakları sever, diğer şartlar sağlandığında vitamine ihtiyaç duymaz. Yaprak sararması, buruşması gibi durumlarda vitamine başvurulabilir.

Bir diğer konu da saksı değişimidir. Yılbaşı çiçeği iki yılda bir toprak ve saksı değişimine ihtiyaç duyar. Bitki kökleri ve yaprakları saksıyı doldurabilmelidir. Bitki büyük bir saksıda küçük kalıyorsa çiçek vermeyebilir. Saksısını doldurduğunda çiçek vermesi daha kolay olacaktır.

Bitki yaprakları saksıdan taşmaya başladığında, artık saksıya sığmadığında bir büyük boy saksıya taşınmalıdır.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

word image 200 1

Yılbaşı çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun birkaç cevabı vardır. Bunlardan biri bir veya iki boğumdan oluşan yaprakları alıp küçük bir saksıya ekmektir. Büyüme aşamasında saksı eni en fazla 8 cm civarında olmalıdır.

Bir diğer yol ise kökleri ayrıştırmaktır. Kökler koparılmadan saksıdan alınarak birkaç gün suda beklettikten sonra yeni saksısına yerleştirilir. Yeni ekilen bitkinin toparlanabilmesi için 1-2 ay zamana ihtiyacı vardır.

Yılbaşı çiçeği Çiçek Açmıyorsa Ne Yapılmalıdır?

Yılbaşı çiçeği çiçek açmıyorsa bunun birkaç sebebi olabilir. Eğer bitkiyi yeni ektiyseniz, onun bir toparlanma süresi vardır ve bitki büyümekle meşgulken çiçek vermeye gücü yetmeyebilir. Bu durumda yapılması gereken bitkiye zaman vermek ve çiçek açması için uygun koşulları sağlayarak beklemektir.

Bitki rüzgar alıyor olabilir. Eğer bitkiniz rüzgar esen bir yerdeyse yerini değiştirmelisiniz. Eğer bitkinizin kökleri dışardaysa bu durum da çiçek açmasını engelleyebilir. Bitkinin kökleri tamamen toprağın altında olmalıdır. Direkt havayla temas eden kökler çürür.

Dinlenme döneminde sulamanın azaltılması çiçek açma konusunda önemli bir etkendir. Özellikle çiçeklerini döktüğü bahar aylarında ve çiçek açmadan önceki ekim ve kasım ayında sulamayı kontrollü bir şekilde yapmalısınız. Bu yöntem bitkinizin çiçek açmasını sağlayacaktır.

Bitkiniz hiç tomurcuk vermeyeceği gibi, tomurcuk verdikten sonra da çiçek açmayabilir. Tomurcuk verdikten sonra bitkinin açısı ve yeri değiştirilmemelidir. Bu durum tomurcukların düşmesine neden olabilir. Yetersiz ışık ve sulama çiçek açmama sebebi olabileceği gibi, direkt gün ışığına maruz kalma ve fazla sulama da bu duruma sebep olabilir.

Aynı zamanda çiçek açma dönemlerinde toprak değişimi de yapılmamalıdır, toprak değişimi için en iyi zaman ilkbahar aylarıdır. Yılbaşı çiçeği dokunulmayı sevmeyen bir bitkidir. Fazla dokunmak da bitkinin çiçek vermemesine sebep olabilir.

Bitkiniz kışın başladığını hissetmezse çiçek vermesi zor olacaktır. Bunun için balkon kapısı yanı, perde olmak şartıyla cam arkası bitki için ideal yerlerdir. Ortamın özellikle kışın biraz serin olması gerekir. Bunun gibi bazı noktalara dikkat edildiğinde, yılbaşı çiçeği her sene çiçek verecek ve bulunduğu ortamı güzelleştirmeye devam edecektir.