Bitkilerde şifa; tarihte çok eskilere dayanır. Belirli bitkileri, otları bir araya getirerek krem ve ilaç haline getirip hastalığımızda da kullanabileceğimiz faydalı ve sağlıklı tedavi yöntemidir. Aşağıda belirttiğimin bitkilerin nasıl yetiştikleri veya hangi hastalık için şifa olacağı yerlerle ilgili bilgileri sizlere sunmak istedim. Son günlerde artan virüs olayları ile kendinizi tekrar güçlü hale getirmek için bu bitkilerin sizin işinize yarayacağından eminim. Dilerim sizlerinde işine yarayacak ve katkı sağlayacak bir reçete olmuştur.

Nergis Çiçeği

Nergis, nergisgiller familyasından narcissus cinsinden bitki türlerinin ortak ismi olarak bilinir. Bu bitkiler sap 20/80 cm’e kadar yükselebilir. Birçok kozmetik ürünlerinde krem yapımında kullanılmaktadır. Düzenli kullanıldığı zaman cildi canlandırır ve kırışıklığı giderir genç bir yüze sahip olursunuz.

Kekik

Kekik nane ailesi lamiaceae’deki aromatik çok yıllık yaprak dökmeyen bitki olarak tanımlanır. Mutfak, tıbbi ve süs amaçlı işlerde kullanıma uygundur. Bakterilere karşı şifası bilimsel çalışmalar neticesinde etkisinin olduğunu göstermiştir. Balgam sökücü, kuru ve balgamlı öksürüklerde rahatlatıcı oldukça yüksektir.

Kiraz

Kiraz vücudu zehirli maddelerden temizleyen bir şifası bol meyve türüdür. Böbrekleri çalıştırır. Vücutda biriken üre asidi ve ürat tuzlarının dışarıya çıkarmasında büyük rol oynar. Damar sertliği, romatizma ve kireçlenmesini önler. Kirazın börek taşı ve safra taşınında düşmesine yardımcı olur. Kandaki zararlı maddeleri dışarı çıkarırken yüzde çıkan sivilce ve cilt bozukluklarını da önlemiş olur.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilerek yeşilimsi renkte sıvı şeklinde bir yağdır. Vücudu besler, tok tutar, kolesterolü dengede tutar. Kalp ve damarların korunmasında yeterlidir. Safra kesesi hastalığında şifa kaynağıdır. Karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Kabızlık sıkıntısı çekenler için en etkili ilaçtır. Böbrekleri temizler ve taşların düşmesinde hastayı hafif düşürmesini sağlar.

Kuşburnu

Kuşburnu gül bitkisinin aksesuar meyvesi olarak bilinir. Genellikle renkleri kırmızıdan turuncuya, koyu mordan siyaha kadar renk değişikliği oluşmaktadır. Yaz sonundan sonbahara kadar olgunlaşan bir bitkidir. Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle göz dostudur. Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda 1 sandık portakala eşdeğer C, B1, VE B12 vitaminleri vardır. Çok iyi bir kan temizleyicidir. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorlukları çekenlere çok faydalı bitkidir. Bulaşıcı ve enfeksiyonlara karşı vücudun direncini düşürmez nezle ve gribe karşı kalkan gibi koruyucu bir bitkidir.

Zencefil

Zencefil, zencefilgiller familyasındandır. 1 metreye kadar büyüyen ince uzun yapraklı sarı kırmızı renklerde çiçekler açan baharat ve ilaç olarak kullanılan çok sağlıklı şifa kaynağı olan bir bitkidir. Nefes darlığı ve astım bronşit gibi hastalıkların şifasında faydalıdır. Karın ağrılarını dindirir. Unutkanlığı giderir. Her türlü soğuk algınlığa iyi gelip gevşetici ve sakinleştirici olarak da kullanılır. İster toz halinde süt ile karıştırılıp arzuya göre dilimlenerek de tüketilebilir.

Karahindiba

Papatyagiller familyasından yaygın bir bitkidir. Yüzdeki lekeleri ve çilleri yok etmeye yardımcı olur. Papatya ise rahatlatır.

Anason

Maydonozgiller familyasından anason çok kıymetli bir bitkidir. Hazmı kolaylaştırır, iştahsızlığı giderir. mide ve bağırsak gazlarını gidermesine yardımcı olur ve idrarı artırır. Kusmaları önler, ishali keser. Migren ağrılarını keser kalbi kuvvetlendirir kan dolaşımını düzgün hale getirir.

Safran

Süsengiller familyasındandır. Sonbaharda açan bir çiçektir. 20-30 cm boyunda, çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisidir. Kaynatarak içilmesi tavsiye edilir. Bayanda olan adet sancısına iyi gelen şifalı bir bitkidir.

Nane

Ballıbabagiller familyasından mentha cinsini oluşturan bitkidir. Genellikle temmuz ve ağustos aylarında açarlar. Zengin nane kokulu yapraklar üretirler. Tahminen 13-24 arası türü bulunmaktadır. İştah açar, ve hazzımı kolaylaştırmasına yardımcı olur. Mide ve bağırsak gazında giderme konusunda büyük bir etkisi vardır. Uykusuzluk, sıkıntı, yorgunluk, grip ve soğuk algınlığa iyi gelir nefesi ferahlatır.

Biberiye

Genellikle biberiye olarak bilinen kokulu, yaprak dökmeyen, iğneye benzeyen ince yaprakları olan bir bitki türüdür. Merhem haline getirilerek vücuda sürüldüğünde cildin güzelleşmesine ve kırışıklığın gitmesinde büyük bir rol oynar. Kaynatılarak içildiği zaman oldukça şifalı bitkidir. Günde 3 öğün tüketildiği zaman faydasını görebiliriz.

Civanperçemi

Papatyagillerin familyasından olan sarı çiçekli bir bitkidir. Adet kanamalarında, menopoz dönemlerinde , yumurtalık iltihaplarında, rahim akıntılarında, sırt ağrılarında oldukça etkili bir şifalı bitkidir. Mide ağrılarına da şifa olur, ayrıca burun kanamalarında kullanılan bir tür bitkidir.