Halk arasında yaygın olarak böbrek kumu ya da böbrek taşını dökmek için kullanılan şifalı At Kuyruğu bitkisi aslında nedir? Bilimsel adı Equisetum Arvense L. olan bu şifalı bitki gerçekte hangi hastalıklara faydalıdır ve nasıl kullanılır? At Kuyruğu (Kırkkilit Otu) bitkisi nerelerde bulunur? Kullanılırken nelere dikkat edilmelidir?

At Kuyruğu bitkisinin Özellikleri Nelerdir?

Halk arasında böbrek kumu ya da böbrek taşını dökmek için kullanılan At Kuyruğu bitkisi aslında bambaşka alanlarda da kullanılmaktadır. İçinde alkaloidler, nikotin, proteinler ve amino asitler, fitosteroller, silisik asit, fenol, tanen, flavonoidler, triterpenoidler, uçucu yağlar ve başka birçok etken madde bulunduran At Kuyruğu bitkisi çok yıllık otsu ve çiçeksiz bitkilerden sayılır. Her zaman yeşil kalmasıyla bilinen bu bitki yerde sürünerek uzar ve boyu 1-2 metreye kadar ulaşabilir. Yaprakları çok küçük, pul biçiminde ve sivri uçludur. Bu bitki sporla çoğalan türdendir.

Kırkkilit Otu Kullanım Amacı Nedir?

Bitkinin kullanım amacı halk arasında bilinenin aksine sadece böbreklerdeki taş ve kumu dökmesi için faydalı değildir. Öyleyse bu bitkinin nelere faydası var?

Gut

Bilindiği üzere Gut, özellikle eklemlerde ağrı ve şişlik belirtileri başta olmak üzere kendini gösteren bir iltihap şeklidir. Eklemlerde oluşan bu şişlik ve kızarıklık ansızın beliren şiddetli ağrı ile kendini belli eder. Çoğunlukla ayak başparmağının eklemlerinde ortaya çıkması ile anlaşılır. Gut hastalığında en çok bacakta bulunan eklem yerleri etkilenmektedir.

At Kuyruğu bitkisi de Gut hastalığını tedavi etmemekle beraber içindeki etken maddeler sayesinde ağrı kesici ve yatıştırıcı özelliği ile Gut hastalığının tedavi sürecinde destek olarak kullanılabilmektedir.

Kronik hale gelmiş Hemoroidler

Hemoroid varis benzeri oluşumların makat çevresinde ve rektumun alt kısmında şişmiş damarlarla ortaya çıkmasıyla tanımlanan hastalıktır. Kırkkilit Otu da bu hastalıkta tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadır.

Kabızlık

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin zor veya normalden daha az gerçekleştiği durum anlamına gelir. Bu durumda bağırsak sistemini hareketlendirmesi ve tedaviye yardımcı olmak amacıyla At Kuyruğu Otu kullanılabilir.

Romatizma hastalıkları

Romatizmal hastalıklar genel olarak kemik, kas ve eklemlerde görülen iltihaplı hastalıklar olarak tanımlanabilir. Romatizma hastalıkları esasen onlarca hastalık tanımını içinde barındırır. Bunlardan en sık rastlanan romatizma hastalığı artrit eklemde görülenidir. At Kuyruğu Otu bu eklem ağrılarının azaltılmasına yardımcı olacağından romatizmal hastalıkların tedavi sürecinde faydalanılabilir.

Saç Bakımı

At Kuyruğu Otu kalojen içermesi nedeniyle saç bakımında kullanılır ve saçı onarmasının yanı sıra daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar. Saç seyrelmesini engellediğinden saç bakımında da hazırlanan At Kuyruğu Otu çayından faydalanılır.

Kemikleri Güçlendirir

Kemikleri güçlendirici özelliği sayesinde kemik erimesine iyi gelir ve vücudu diri tutar. Özellikle tırnakların sağlıklı bir yapıya kavuşarak kırılmalara karşı dayanıklı olmasını sağlar.

Bu faydalarının yanında karaciğer rahatsızlıklarında, gaz söktürücü, süt arttırıcı, yara iyileştirici olarak da kullanılmaktadır. Kırkkilit Otu (At Kuyruğu Otu) özellikle son yıllarda, içerdiği kalojen, silis ve diğer tedavi edici minerallerden dolayı cilt arındırılması amacıyla tercih edilmektedir. Sivilce ya da ciltte kaşıntı ve kızarıklık gibi sorunların iyileştirilmesinin yanı sıra cildin pürüzsüz ve canlı bir görünüme kavuşturulması amacıyla Kırkkilit otu kullanılmaktadır.

Kırkkilit otu aynı yöntemle hazırlanarak yaprak biti hastalığı, kara leke hastalığı ve yaprak kıvırcıklığı gibi birtakım hastalıklara engel olduğundan tarımsal arazilerde de kullanılmaktadır. At Kuyruğu otu bu yöntemle hastalıkların engellenmesinin yanı sıra bitkilerin dokusunun güçlendirilmesinde de kullanılmaktadır.

Bitkinin Kullanım Şekli Nasıl Olmalıdır?

word image 204 1

At Kuyruğu bitkisinin ilaç sektöründe kullanımının yanı sıra çay olarak da kullanılabilmektedir. At Kuyruğu bitkisini çay olarak kullanabilmek için bahar mevsiminden yaza geçerken diğer bir ifadeyle Mayıs ve Haziran aylarında bitkinin yeşil ve verimsiz sürgünleri sap kısmından kesilir ve güneşte kurutulur. Bu işlemin ardından kurutulmuş bitkisel drogtan yani kurutulmuş ve parçalanmış bitki parçalarından bir takım işlemler sonucu sıvı elde edilir. Bu yönteme de infüzyon adı verilir.

At Kuyruğu bitkisinin ilaç sanayi sektörü dışında kullanımı için tavsiye edilen yöntem çay olarak tüketilmesidir. Çay içilerek tüketilebileceği gibi ılık veya soğuk olarak direk cilde uygulanabilir ve böylece temizleyici ve arındırıcı özelliklerinden de faydalanılabilir.

Bitki Nerelerde Bulunur?

At Kuyruğu bitkisi halk arasında Kırkkilit Otu olarak bilinir. Kırkkilit Otu genel olarak gölgelik ve nehir kenarları gibi nemli alanlarda yetişir. Bu bitkiye ülkemizde Güney Marmara, Doğu ve Batı Karadeniz, Antep-Urfa yöresi ve Van gölü çevresinde rastlamak mümkündür.

Bitkinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Her ne kadar Kırkkilit Otu bitkisi (IUCN) Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin listelediği tehlike kategorisinde LC yani en az endişe verici olarak değerlendirilse de Tiaminaz enzimini içermesi bakımından yüksek dozlarda kullanımı toksik etkiler oluşturabilir. Çay olarak kullanılırken yavaş yavaş içilmeli hızlıca tüketilmemelidir. Hızlı tüketildiğinde böbreklere zarar verebildiğinden halk arasında bilinenin aksine böbrek hastalıkları bulunanların uzak durması gereken bir bitkidir.