Hayal kurmak için kendinizi sınırlamamak doğru bir tutumdur. Bu sayede daha üretken ve daha yenilikçi düşünebilirsiniz. Fakat, hedef belirlerken gerçekçi olmamak ve sınırsızca hedefler belirlemek başarınızı olumsuz etkileyebilir. Ulaşılmaz hedefler belirlemek bir süre sonra motivasyonunuzun düşmesine yol açar.

 

İddialı hedefler belirlemek potansiyelinizi ortaya çıkarmanın en iyi yollarından biri olabilir. Yine de başlangıçta büyük hedefler belirlemekten kaçınmalısınız. Bazı hedeflerin büyüklüğünü önceden tahmin etmek zor olabilir. Ancak, çoğu zaman hedeflerinizin ulaşılamaz olup olmadığına dair bazı ipuçları bulabilirsiniz.

 

Gerçekçi olup olmadıklarını anlamak için hedeflerinizi dikkatlice değerlendirmelisiniz. Böylece, çabalarınız sonucunda hayal kırıklığı yaşama olasılığınız oldukça az olur.

 

Gerçekçi Olmayan Hedeflerden Kurtulmak İçin Pratik İpuçları

 

1. Hedeflerinizi Gözden Geçirin

 

Gerçekçi olmayan hedeflere sahip olup olmadığınızı görmek için hedeflerinizi yeniden gözden geçirmeniz gerekir. Böylece, daha gerçekçi hedeflerle yolunuza devam edebilirsiniz.

 

Hedeflerinizin gerçekçi olup olmadığını tespit etmek başarısız olmanıza neden olmaz. Aksine, makul hedefler belirlemek başarınızın artmasına yardımcı olur.

 

Ulaşılabilir hedefler belirlemek çok daha mutlu olmanızı sağlar. Örneğin; makul hedefler belirlemek ve bunları ara hedeflere bölmek hayallerinize ulaşma sürecinden daha fazla keyif almanıza yardımcı olur.

 

Diğer yandan, bazı hedeflerin ulaşılmaz olduğunu da kabul etmelisiniz. Çünkü, ulaşılamaz hedeflerin peşinden koşmak psikolojinizi olumsuz etkiler.

 

2. Hedeflerinizin Yalnızca Size Ait Olmasına Özen Gösterin

word image 127 1

 

Hedefleriniz daima kendi yeteneklerinize ve hayallerinize bağlı olmalıdır. Böylece, hedefleriniz konusunda tüm sorumluluğu üstlenebilirsiniz.

 

Hedef belirlerken yalnızca kendinizi rakip olarak görmelisiniz. Böylece, başkaları daha başarılı olduğunda hayal kırıklığına uğramazsınız.

 

Ayrıca, yeteneklerinizin farkına varmak kendinizi başkalarıyla kıyaslamanızı engeller. Bu sayede, yalnızca bir önceki versiyonunuzu geçmeyi deneyerek daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

 

Diğer yandan ebeveynlerinizin, yöneticilerinizin veya patronlarınızın sizin için belirlediği hedefler konusunda da oldukça seçici olmalısınız. Her ne kadar bu kişiler art niyetli olmasalar da gerçekten sizin ne istediğinizi ve hayallerinizin neler olduğunu dikkate almıyor olabilirler.

 

Ayrıca, size ait olmayan hedeflere ulaşmaya çalışmak kendinizi depresif ve tatminsiz hissetmenize yol açabilir. Bu yüzden size sunulan hedefleri iyice değerlendirmeli ve yalnızca hayallerinize uygun olan hedefleri benimsemelisiniz.

 

Örneğin, aileniz geleceğinize dair birtakım hedefler belirleyebilir. Sizin doktor, mühendis ya da mimar olmanızı isteyebilir. Fakat, ilgi alanlarınızı ve hayallerinizi göz önünde bulundurarak size uygun hedefler belirlemeli ve bu durumu onlara uygun bir şekilde açıklamaya çalışmalısınız.

 

3. Sorumluluklarınızı Göz Önünde Bulundurun

 

Hedef belirlerken mevcut iş yükünüzü mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekir. Eğer önemli sorumluluklarınız varsa gerçek anlamda yönetilebilir hedeflere sahip olmanız çok zor olur.

 

Yeni hedefler üstlenmek hayatınızın önemli alanlarını ihmal etmemelidir. Hedefleriniz nedeniyle diğer önemli sorumluluklarınızdan fedakarlık etmeniz gerekiyorsa, bu hedefleri farklı bir zamana ertelemeniz gerekebilir.

 

Örneğin, bir enstrüman çalmayı öğrenmek veya yeni bir egzersize başlamak normal şartlarda yönetilebilir hedeflerdir. Fakat ailenizi geçindirmek için yoğun bir şekilde çalışmanız gerekebilir. Bu nedenle, kendinize daha fazla zaman ayırabileceğiniz bir zamana kadar hedeflerinizi ertelemeniz gerekebileceğini unutmamalısınız.

 

4. Hedefleriniz İçin Gerçekçi Bir Bitiş Süresi Belirleyin

 

Gerçekçi olmayan hedeflerden kurtulmak için hedefleriniz için mutlaka uygun bir bitiş süresi belirlemelisiniz. Biraz araştırma yaparak hedefinize ne kadar sürede ulaşabileceğinizi tespit etmeniz gerekir.

 

Hedefleriniz için doğru bitiş tarihi belirlemek çok önemlidir. Aksi takdirde hedeflerinizi çok fazla hafife alabilir ya da gözünüzde fazla büyütebilirsiniz.

 

Örneğin, yeni bir dil öğrenmeye karar verdiğinizde detaylı bir araştırma yapmalısınız. Böylece, dil öğrenmek için gerekli süreyi daha kolay belirleyebilirsiniz.

 

Bir ay içerisinde yeni bir dil öğrenmeyi hedeflemek gerçekçi değildir. Bu düşünce hayal kırıklığına uğramanıza ve vaktinizi boşa harcamanıza neden olur.

 

Bunun yerine önümüzdeki 1 yıl içerisinde yeni bir dil öğrenmeyi planlamak daha makuldür. Ayrıca, yıl içerisinde ara hedefler belirleyerek ilerlemenizi rutin bir şekilde takip edebilirsiniz.

 

5. Konfor Alanından Çıkın ve Yeni Tecrübeler Edinin

 

Hedef belirlemek ve konfor alanından çıkmak geleceğinizi şekillendirmek için en etkili iki adımdır. Fakat, adımlarınızı yanlış yöne atmak hedeflerinize ulaşmanızı engeller.

 

Hedef belirlerken, önceliklerinizi belirlemeli ve tecrübeli olduğunuz alanlara yönelik adım atmalısınız. Tecrübesiz olduğunuz alanlarda birtakım girişimlerde bulunmak zamanınızı, paranızı ve çabalarınızı boşa harcamanıza neden olabilir.

 

Yeni alanlara yönelik hedefler de belirlemeyi düşünebilirsiniz. Fakat, öncelikle bu alanda bilgi edinmeniz ve biraz tecrübe kazanmanız gerekir. Aksi takdirde gerçekçi olmayan hedefleriniz nedeniyle hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

 

Örneğin, maraton koşmayı hedefleyebilirsiniz. Fakat, bu aktivite için vücut kondisyonunuzun yeterli olması gerekir.

 

Böyle bir hedef belirledikten sonra mutlaka düzenli egzersiz yapmaya başlamalısınız. Uzun bir süre koşu egzersizleri yaptıktan sonra maraton yarışlarına katılmanız daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.

 

6. Başkalarının Tavsiyelerine Kulak Verin

 

Hayalleriniz ve hedefleriniz konusunda çevresindeki insanlar olumlu ya da olumsuz görüşler bildirebilirler. Bu düşünceler nedeniyle hayallerinizden ve hedeflerinizden vazgeçmek zorunda değilsiniz.

 

Yine de başkalarının tavsiyelerini dikkate almak hedeflerinize ulaşmanız açısından destekleyici olabilir. Bu nedenle, hedefleriniz ile ilgili düşünceleri doğrudan reddetmek yerine o düşüncelerden yararlanmayı deneyebilirsiniz.

 

Sizi yeterince tanıyan kişiler, bazı hedefleri başaramayacağınızı düşünebilirler. Bu fikirleri göz ardı etmek yerine hedeflerinizi yeniden gözden geçirmelisiniz. Böylece hedeflerinizi daha iyi değerlendirme ve yeniden gözden geçirme fırsatı elde edebilirsiniz.

 

7. Hedeflerinizi Küçük Hedeflere Bölün

 

Hedeflerinizin gerçekçi ve ulaşılabilir olması için onları küçük parçalara ve ara hedeflere bölmelisiniz. Böylece, ulaşılmaz gibi görünen bir hedefin gerçekten öyle olup olmadığını fark etmeniz daha kolay olur.

 

Hedeflerinizi küçük parçalara bölmek, aynı zamanda onları daha yönetilebilir ve ulaşılabilir hale getirebilmenizi sağlar. Bu sayede, hedeflerinize adım adım ve planlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

 

Özetle, hayallerinize ulaşmak için somut hedefler belirlemek oldukça önemlidir. Ancak, gerçekçi olmayan hedeflerden kaçınarak ve makul hedefler belirleyerek hayallerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.