Paramedikler hastane öncesi acil sağlık hizmetleri personeli olup alanına özel yetiştirilmiş Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri olarak tanımlanmaktadır. Üniversitelerin 2 yıllık meslek yüksekokullarından mezun olan paramedikler tekniker unvanına sahip olarak mezun olurlar.

Paramedik Ne İş Yapar, Nerelerde Çalışır?

C:\Users\dell\Desktop\Yeni klasör\Adsız tasarım (1).jpg

Paramediklerin başlıca görev yerleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan112 istasyonlarıdır. Bununla beraber hastanelerin acil servisleri başta olmak üzere birçok sağlık biriminde çalışabilirler. İş yerleri, okullar, alışveriş merkezi revirleri de paramediklerin çalışabildiği yerlerdendir.

Paramedik Maaşları Ne Kadar?

C:\Users\dell\Desktop\Yeni klasör\Adsız tasarım.jpg

Kamu kurumlarında çalışan paramedikler ortalama memur maaşı kadar ya da daha yüksek miktarda ücret alırlar. Özel sektörde ise daha çok asgari ücret alınmakla beraber iş yerine göre maaşlar değişkenlik göstermektedir.

Paramedik Eşit Ağırlık Mı, Sayısal Mı?

C:\Users\dell\Desktop\Yeni klasör\Adsız tasarım (3).jpg

Lise yıllarından itibaren paramedikliğe karar veren öğrenciler için bu bölümün hangi puan tür ile alım yaptığı büyük önem taşımaktadır. Bu meslek dalında çalışmak isteyenlerin ilgili üniversite bölümüne girebilmesi için sayısal puanları değerlendirilir. Yeterli puanı olan öğrenciler üniversitelerin İlk ve Acil Yardım bölümlerini tercih ederek hayal ettiği paramediklik mesleğine ilk adımı atmış olur.

Paramedik Kaç Yıl Eğitim Görür?

Paramediklik ön lisans bölümlerinden biridir. Dolayısı ile 2 yıllık eğitim süresi bulunmaktadır. Bu bölümde örgün öğretim olduğu gibi ikinci öğretim seçeneği de bulunmaktadır.

C:\Users\dell\Desktop\Yeni klasör\Adsız tasarım (2).jpg

Son yıllarda çok popüler olan meslekte iş imkanlarının giderek azalması öğrencileri farklı alternatiflere yönlendirmiştir. 2 yıllık ön lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı yoluyla 4 yıllık sağlık bölümlerinde lisans eğitimi alarak farklı bir mesleğe geçebilmektedir.

Lisans eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora gibi eğitimler alarak akademik kariyer yapmak da oldukça avantajlı bir seçenektir.

Paramedik Atama Puanları 2021 Yılında Ne Kaçla Kapandı?

2021 yılında devlet üniversitesine yerleşmede en yüksek puan 358’dir. Bölümü tercih etmek isteyenler ikinci öğretim ve özel üniversitelerde burslu ya da ücretli okumayı da düşünebilirler. 2022 son atama puanlarına göre en düşük yerleşme puanı 87,4 olmuştur.

Görüldüğü gibi bu meslekte atama puanları biraz yüksek. Bunun nedeni ise son yıllarda mezun öğrenci sayısındaki artış ve atama kontenjanlarında paramediklere ayrılan sayının az olmasıdır. Bu sebeple bu bölümü tercih etmek isteyenlerin bu durumu göz önüne alarak karar vermesi faydalı olacaktır.