Yazı yazmak, yazı icat edildiğinden beri insan evladının vazgeçemediği bir eylemdir. Gerek içini dökmek, gerek gelecek nesillere bir şeyler bırakmak olsun, birçok amaçla günümüze yazılı metinler ulaşmıştır. Bu yüzden yazmanın insanın hayatı ve tarihi açısından çok büyük bir önemi vardır. Yazı yazmaya başlamak, yazar olmak isteyenler fakat bunu nasıl yapacağını, nereden başlayacağını bilemeyenler için, yardımcı olacağını düşündüğüm tavsiyeleri sıralayacağım.
1-)Okumak, Okumak Ve Okumak
Size çok klişe gelebilecek bir tavsiyeyle başlamak istiyorum. Fakat klişe olsa da yazmaya başlamak için yapabileceklerimizin en iyisi diyebiliriz. Fakat okuma kısmı genelde yanlış anlaşılan bir terim. Çünkü hangi alanda yazmak istiyorsak genelde kendimizi sadece oraya kanalize ediyoruz. Aslında iyi bir yazar olabilmek için mümkün olduğunca çok geniş bir spektrumda okuma yapmamız gerekir.
Okuma yaparken çok dikkatli olmanız gerekiyor. İlginizi çeken bölümleri, cümleleri ya da olayları; sonradan üzerine düşünmek ya da araştırmak için mutlaka işaretlemeli ya da not almalısınız. Bilmediğiniz kelimelerin anlamlarını öğrenmeli, kelime dağarcığınızı geliştirmeli, kendinize bir üslup yaratabilmeli, cümlelerin yapısına ve kuruluşuna dikkat etmelisiniz. Bunlar ancak çok fazla okumakla oluşabilecek özelliklerdir.
İyi bir yazarın hemen hemen her konuda biraz bilgisi olması gerekir. Sağlık, teknoloji, tarih vb. konuları hiç ayırt etmeden okumalıdır. Örneğin; bir roman yazmak istiyorsunuz. Aslında kurgudan yola çıkacak olsanız bile, beyninizde oluşacak bu kurgular beyninizi ne kadar beslediğinizle doğru orantılı olarak ortaya çıkacaktır. Her roman, mutlaka döneminden ve gerçeklerden de parçalar içereceği için bu bilgiler romanın ilerleyişinde size yardımcı olacaktır.
2-)Her Gün Yazmak
Elbette yazmaya başladığınız ilk gün bir yazar olmayacaksınız. Fakat bu sizi yıldırmamalı çünkü her işin zorlukları vardır. Emek vermeden maalesef hiçbir sonuca varamayız ya da vardığımız sonuçlar da kalıcı olmaz. Bu yüzden birkaç kelime bile olsa, her gün düzenli olarak yazmaya gayret edin. Bu yazdıklarınız hem yazma tarzınızı bulmanızda hem de gelecekte yazdıklarınıza ışık tutmanızda çok büyük rol oynayacaklardır.
Bazen o gün yaşadığımız bir olay, aklımızdan geçen bir düşünce, işittiğimiz bir müzik bize ilham kaynağı olabilir. Bu yüzden düzenli olarak yazmanız çok önemlidir. Yaşadıklarınızı nasıl sindirdiğinizi, bunları nasıl yazıya aktardığınızı ya da nasıl bir estetik süzgeçten geçirdiğinizi öğrenmenizi sağlayacaktır.
Sürekli yazdıkça da, kendinizde beğendiğiniz özellikleri fark edecek, beğenmediklerinizin üzerine gitmeye çalışacak ve onları değiştirmek için yollar arayacaksınız. Kısacası her gün yazmak, kendinize eleştirel bir gözle bakmanızı sağlayacaktır ve bunun edebiyattaki yeri çok büyüktür.
3-)Etrafı Gözlemlemek
Gözlem yapmak da iyi bir yazarın özelliklerindendir. Fakat gözlem yapmak sadece bakmak demek değildir. Bakmakla görmenin farklı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. İnsanlara, hayvanlara, doğaya kısacası çevrenizde olan her şeye farklı bir bakış açısıyla yaklaşmayı öğrenmelisiniz. Arkadaşlarla kahve içerken onların söyledikleriyle hareketlerine dikkat edebilir, düşündüklerini analiz etmeye çalışabilirsiniz.
Gözlem yapmanın en güzel yollarından biri yürüyüşe çıkmaktır. Her gün belirli bir vakitte yürümek basit bir eylem gibi gözükse de, oldukça etkili bir yöntemdir. Bir düşünün, o yolda her gün farklı insanlar, farklı olaylar olacak. Evler, arabalar, yoldaki bir karınca bile ilham kaynağınız olabilir.
Hayatın olağan akışı içerisinde belki de kendinizi bile gözlemlemeniz için fırsat oluşturabilir. Başkalarını gözlemlerken kendinizi bulabilir, kendinizi ararken başkalarını anlama fırsatı yakalayabilirsiniz. Yazar insanlara hitap edebilmelidir, bu yüzden dünyayı anlamak çok önemlidir ve bunun da yolu biraz da gözlemlemekten geçiyor.
4-)Merak Ve Araştırma
Sıradan bir “meraklı ol” sözü değil bu. Eğer bir şeyleri merak etmezseniz, yollarınızı tıkıyorsunuz demektir. Etrafınızda olan biten şeylerle ilgili olmalısınız. Her şeyin size malzeme olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Eğer bu aşama yoksa yukarıda saydığımız şeyler kısmen de olsa yarım kalacaktır.
Okuyorsunuz, bilmediğiniz ve fikrinizin olmadığı bir konuyla karşı karşıyasınız. Bir şeyler yazıyorsunuz, yeni bir kelime arıyorsunuz. Ya da gözlem yapıyorsunuz veya merak ettiniz. Eğer bunu kapsamlı bir araştırmayla taçlandırmazsanız, neredeyse hepsi boşa gidecektir. Çünkü en hayal ürünü yazıda bile mutlaka bilgiye ihtiyaç duyarsınız.
Bu yüzden, araştırma kısmı çok önemlidir. Farklı farklı kaynaklardan istediğiniz konuları toplayıp, onları kendi içinizde süzdükten sonra yazınızla harmanlayabilirsiniz. Bu şekilde okuyucuya, bu eserin baştan savma olmadığını ve ardında çok büyük emekler olduğunu da bir nevi kanıtlamış olursunuz.
5-)Her Gün Yeni Bir Şey Öğrenme
Bu başlık yukarıdaki içeriklerle bağlantılı gelebilir fakat burada bahsedeceğim şey biraz daha farklı. Buradaki yeni bir şey öğrenmekten kasıt, tabiki yine araştırmayı ve merak etmeyi kapsıyor. Burada bahsedeceğim şey direk yazının içeriğiyle alakalı değil, biraz daha bağımsız.
Biraz daha günlük hayatla, kendinizi geliştirmekle ve ruhunuzu beslemekle alakalı birkaç tavsiye vereceğim. Yeni bir şeyler öğrenmek beynimizin sürekli aktifliğini koruması ve yeni fikirler üretmesi açısından önemli. Bir enstrüman çalmayı öğrenmeye başlayabilirsiniz. Daha önce denemediğiniz şeyleri deneyebilirsiniz. Farklı bir yemek yapmayı deneyebilirsiniz. Veya örgü örmeyi deneyebilirsiniz.
Bu konuların hiçbirinde profesyonel olmanıza gerek yoktur. Önemli olan beyninize yeni bir şeyler denendiğinin sinyallerinin gitmesidir. Bu yüzden bir şeyler öğreneceksiniz diye de kendinizi yıpratmayın, tamamen gelişime odaklanın.
6-)Özgünlüğü Arayın
Yukarıda da bahsettiğim gibi, yazmanın adımları basit olmayacaktır. İşe ilk önce ne kadar emek vermeniz gerektiğinin farkında olarak başlayın. Bir gün yazı yazıp, ertesi gün olmuyor diye vazgeçmeyin. Eğer gerçekten istediğiniz buysa, sonunda bir gün hayalinize ulaşacağınızı düşleyerek yolunuza devam edin. İşinizi yarıda bırakmayın, çok çabuk pes etmeyin.
En çok da kendinizi aramak için çıktığınız bu yolda, zaman geçtikçe her şeyin rayına oturmaya başladığını göreceksiniz. Fakat bu yolda, orijinalliği ve özgünlüğü aramaktan asla vazgeçmeyin. Sürekli başkalarının etkisinde kalarak değil, kendinizden ne katabilirsiniz diye yazmaya devam edin. Zamanla neyin size ait olduğunu, kendi üslubunuzu tanıyacak ve artık kendiniz olarak yazılar,eserler üretmeye devam edeceksiniz.
Eğer gerçekten istiyorsanız, önünüzde hiçbir engel yok. Bu yazıyı okuduktan sonra ayağa kalkın, elinize kağıt kalemi alın, bir gün herkesin sizin kitaplarınızı okuyacağını hayal ederek, yazmaya başlayın.