Endodonti, dişin damar ve sinir dokuları ile dolu olan pulpa bölümünü incelemektedir. “Dişin iç bölümü” anlamına gelen “endo – donti” kelimesi günümüzde, diş sağlığı için çok önemli olan bir anabilim dalını ifade eder.

Dişin içinde bulunan pulpa dokularında ortaya çıkan iltihaplanmalar ve enfeksiyon durumları diş kaybına sebep olabileceği için, bu sorunun çözülmesi amacı ile uygulanan kanal tedavisi, endodontinin uzmanlık alanına girmektedir. Endodonti tedavisi olarak da bilinen bu tedavi yöntemi, endodontistler tarafından gerçekleştirilir.

Endodontist olabilmek için ise ilk olarak bir Diş Hekimliği fakültesinden mezun olunmalıdır. Daha sonra, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS)’na girilmesi ve endodonti bölümünde üç yıl eğitim alınması gerekir. Bu bölümde doktora yapmak için ise gereken eğitim süresi, diğer bölümlerin pek çoğunda da olduğu gibi dört yıldır.

word image 133 1

Endodonti Tedavisi Nedir? Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer? Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri Nelerdir?

Endodonti tedavisi ya da bilinen diğer adı ile kanal tedavisi, pulpaya ulaşmış olan çürüklerin diş kaybına sebep olmasını engellemek için yapılmaktadır. Diş çürüklerinin pulpa dokusuna ulaşmaması için, diş temizliğine dikkat etmek çok önemlidir.

Çünkü ilk olarak diş minesinde bulunan çürükler, zamanla dentin bölümüne ve daha sonra pulpaya ulaşır. Bu durumdan sonra dişleri düzenli olarak fırçalamanın ya da ağız temizliğine dikkat etmenin bir faydası olmayacağı için uygulanması gereken tek yöntem kanal tedavisi olur. Ayrıca dişlerin düzensiz çıkması ya da dişlere dışarıdan darbe alınması ile alakalı olarak da pulpa dokusu zarar görebilir. Dolayısıyla endodonti adlı bölümde sıkışan ve ezilen pulpanın iltihaplanmaya başladığı görülür.

Şiddetli diş ağrılarının sebebi olan pulpa iltihaplanmalarının giderilmesi için ilk olarak anestezi uygulamaları yapılır. Daha sonra, delinmiş olan dişin iç bölümündeki işlevsiz damarlar ve sinirler pulpadan çıkarılır. Pulpanın dezenfektan maddeleri ile temizlenmesinden sonra dişe dolgu uygulanır ve endodonti tedavisi tamamlanmış olur.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Kanal tedavisi neden yapılır?” sorusu da oldukça önemlidir. Bu tedavinin uygulanması, çiğneme yeteneğinin korunabilmesini sağlamaktan dolayıdır. Çünkü dişin pulpa dokusunda meydana gelen çürümeler, çok büyük ihtimalle o dişi kullanılamaz hale getirecekken kanal tedavisi bu duruma çare olabilmektedir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi süresi, tek seans uygulanması halinde yaklaşık olarak 40 – 50 dakikadır. Birkaç seans uygulanır ise her seansın muhtemelen 20 – 30 dakika olacağı söylenebilir.

word image 133 2

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri Nelerdir?

Endodonti bölümüne gerçekleştirilen ameliyatlar, bazı durumlarda pulya dokusundaki problemlerin tamamen ortadan kalkmasını sağlayamayabilir. Bundan dolayı başarısız kanal tedavisi belirtileri konusunda dikkatli olmak ve gerekli durumlarda tekrar uzman hekimlere başvurmak gerekir.

Başarısız kanal tedavisi belirtileri, pek çok hasta tarafından yanlış kanal tedavisi sonuçları olarak da kabul edilmektedir. Fakat bu durumun ameliyat ile beraber dişin yapısıyla da alakalı olduğu unutulmamalıdır. Kanal tedavisinin başarıyla sonuca ulaşamadığını gösteren belirtilerden bazıları ise şu şekildedir:

  • Dişteki hassasiyetin sürekli artması.
  • Diş ağrılarının sürekli artması.
  • Diş ağrıları kesildikten sonra, yemek yerken bu ağrıların tekrar ortaya çıkması.

Bu belirtilerin uzun bir süre ortaya çıkması, yeni bir kanal tedavisi gerektirebilir. Ayrıca dolgu işleminin düzgün yapılmaması durumunda da tedavi başarısız kabul edilir.