Kökeni Orta ve Güney Amerika’ya dayanan Pachira Aquatica yani para çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Bataklık ve nemli alanlarda yetişen bu bitki ortamdaki nem koşullarına duyarlıdır. Ebegümeciler familyasına ait olan bu bitki doğada boyu 15-18 metreye kadar ulaşabilmektedir ancak ev ortamında o kadar büyümesi mümkün değildir.

Bitkinin gövde şekli şişeye benzer. Toprağa yakın yerleri kalın ve yukarı çıktıkça incelen bir yapıya sahiptir. Farklı ve estetik görünümü de tercih edilmesinin bir diğer sebebidir. Bitkinin yapraklarının havada bulunan zararlı maddeleri bünyesine hapsettiği de araştırmalarla kanıtlanmıştır. Dekoratif olarak sıklıkla tercih edilen bu bitkiyi ayrıca hava temizlemeye yardımcı olarak da kullanabilirsiniz.

Para Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Sulama: toprağı kurudukça sulama yapılması yeterlidir. Para çiçeği düzenli aralıklarla sulanmasa bile ilk günkü canlılığını sürdürebilir. Bu yüzden yoğun bir iş ve hayat temposuna sahipseniz bu bitkiyi tercih edebilirsiniz. Sulama sıklığı yazın haftada iki, kışın haftada bir olması yeterlidir. Sulama yapmadan önce toprağının kuru olmasına dikkat edilmesi, eğer nemliyse kuruyana kadar beklenilmesi önerilir. Özellikle kış aylarında toprağın kuru olduğundan emin olduktan sonra sulama yapılması önemlidir.

Işık: Güneş ışınlarını direkt almaması önerilir. Gölge ve yarı gölge alanları seven para çiçeği bir odanın ve ofisin her yerinde durmaya uygundur. Cam arkasında durduğu zaman bitkinin yansıma dolayısıyla daha fazla ısınacağı da hesaba katılmalıdır.

Toprak ve Saksı: Sık toprak değişimine ihtiyaç duymayan bu bitkinin bir veya iki senede bir toprağının değişmesi yeterlidir. Aynı zamanda senede birkaç defa besin takviyesi yapılabilir. Toprak konusunda çok seçiciliği bulunmayan bu bitkinin saksısının boyutu önemlidir. Saksının ne çok derin ne de az derin olması gerekir. Az derinliğe sahip bir saksıda kök gelişimi durabileceği gibi, çok derin saksıda da kökler fazla yayılabilir. Para çiçeği sık köklere sahip olmayı seven bir bitkidir.

Sıcaklık: Soğuğu sevmeyen bu bitkinin 15 derecenin altında yaşaması mümkün değildir. Doğası gereği sıcak ortamları seven Pachira bitkisini kışın dış mekanlarda bırakmamalısınız.

Para Çiçeği Anlamı Nedir?

Para çiçeği hızlı büyüyüp gelişir ve sıklıkla yeni yapraklar açar, bu sebeple de bolluk ve bereketi temsil eder. Bu sebeple Pachira Aquatica bitkisine bu isim verilmiştir. Para çiçeği toprağının içerisine bozuk para gömmeniz durumunda bitkinin bulunduğu ortama bolluk ve bereket getireceğine inanılır.

Pachira bitkisinin Çin kültüründe de önemli bir yeri vardır. Beş yaprağının Freng Shui felsefesindeki hava, su, ateş, toprak ve metali temsil eder. Dünya üzerindeki var olan her şeyin bu beş elementten oluştuğuna inanılır. Bu nedenle yeni eve taşınan veya yeni bir işe başlayan birine hediye almak için çok iyi bir tercihtir.

 

word image 198 1

Para Çiçeği Yaprakları Neden Sararır?

Para çiçeği yaprak sararması sorunu çok sık olmasa da karşılaşılabilen bir durumdur. Bunun birçok sebebi olabilir. Bu sebeplerden bazıları aşağıdaki gibidir:

1. Sürekli olarak konum değişimi yaprak sararmasına sebep olabilir. Yerini mümkünse çok sık değiştirmemek gerekir.

2. Yetersiz ışık, gölge seven bir bitki olmasına rağmen çok az ışık alırsa bitkinizin yaprakları sararmaya başlayabilir.

3. Direkt rüzgar veya güneş alma bu sebeplerden biri olabilir. Rüzgar bitkinizi cansızlaştırabilir ve yapraklarında sararmalar, dökülmeler meydana gelebilir. Bitki dış mekandaysa rüzgara ve güneşe doğrudan maruz kalmamalıdır.

4. Sulama suyu kalitesi de para çiçeği için önemlidir. Musluk suyundaki fazladan kireç bitkinin toprağını vitaminsiz bırakabilir.

5. Nem miktarı yetersizliği sorunu da özellikle kış aylarında kendini gösterebilmektedir. Eğer evinizde buhar makinesi varsa bitkiniz nemsiz kalmayacaktır.

6. Bitkinin doğal döngüsünde de yaprak dökme yaşanır. 2 senede bir olan bu dökülme sırasında güçsüz yaprakları budayarak besinlerin gelişmekte olan yaprağa gitmesine katkıda bulunabilirsiniz. Budama her bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için önemlidir.

7. Diğer bir sebep ise toprak değişim zamanının gelmiş olmasıdır. Zaman içerisinde toprağın içerisindeki mineraller azalabilir. Torf ve perlit karışımlı bir toprak bitkinize oldukça iyi gelecektir.

Para Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Para çiçeği çoğaltımı oldukça kolaydır. Bitkiden aldığınız bir veya birkaç yaprağı suyun içine bıraktıktan kısa bir süre sonra kök vermeye başladığını göreceksiniz. Kök vermiş olan yaprağı yeni bir saksıya dikerek bitkinizi çoğaltabilirsiniz.